Sprawozdanie z warsztatów w Świeradowie-Zdroju

W dniu 13 października byliśmy na warsztatach w Świeradowie-Zdroju. Warsztaty odbywały się w Nadleśnictwie Świeradów. Tematem warsztatów były drzewa.

Do Świeradowa wyjechaliśmy o 8 rano autokarem spod szkoły. Zajęcia rozpoczęliśmy od ścieżki edukacyjnej Zajęcznik. Spotkaliśmy się tam z Panią Kasią, pracownikiem Nadleśnictwa, która prowadziła całe warsztaty. W lesie uczyliśmy się jak rozpoznawać drzewa iglaste. Zbieraliśmy też szyszki i liście do papierowych torebek, które rozdała nam Pani Kasia. Potem pojechaliśmy do siedziby Nadleśnictwa. Najpierw obejrzeliśmy tam Ogród Izery Trzech Żywiołów, gdzie rosną różne gatunki roślin charakterystycznych dla przyrody Gór Izerskich. Potem poszliśmy do Chaty Drwala – budynku przeznaczonego na zajęcia edukacyjne. Zjedliśmy słodkie bułki, napiliśmy się ciepłej herbaty i zaczęliśmy zajęcia. Najpierw powtórzyliśmy sobie wszystkie informacje o drzewach zdobyte na ścieżce edukacyjnej. Potem robiliśmy pracę plastyczną: kolorowaliśmy liście, a zebranymi szyszkami, patyczkami i liśćmi dekorowaliśmy papierowe torebki. Na koniec graliśmy w grę planszową „Od nagonka do drzewa, czyli jak rośnie las”. Wygrała drużyna żółtych. Do Bogatyni wróciliśmy w świetnych humorach.

Sprawozdanie przygotował: Filip Andrzejewski.